Rietdekkersbedrijf B Batema

Algemene informatie

Deze pagina bevat veel informatie. Daarom treft u hier een indexering van alle onderwerpen aan. Klik op de titel om naar een onderwerp te springen.

Kwaliteit en levensduur van een rieten dak

De kwaliteit en levensduur van een rietendak zijn allereerst afhankelijk van de gebruikte materialen en de uitvoering van de rietdekwerkzaamheden en dus de kwaliteit van de rietdekker.

Een rietendak mits vakkundig aangebracht en goed onderhouden is een verantwoorde investering voor jaren. De levensduur is minimaal 25 jaar maar 40 jaar of langer is geen uitzondering.

Preventief onderhoud

Preventief onderhoud is voor een rieten dak nodig. Dat wil zeggen, het dak bijhouden om te zorgen dat het echte grote onderhoud zo lang mogelijk kan worden uitgesteld. Groot onderhoud, wat betekent opstoppen en/of gaas (tegen vogels) over het dak spannen, zal echter de levensduur van uw dak zal aanzienlijk verlengen met mogelijk 10 tot 15 jaar.

De laatste jaren hoort hier ook de bestrijding van algen en in mindere mate mossen bij. Wanneer storm- of vogelschade optreedt zijn hier in eerste instantie zelden grote bedragen mee gemoeid. Een scheur in het metselwerk van de nok is ook zo gerepareerd. Laat men dit na, dan gaat het op die plaats inwateren en is men na verloop van tijd een veelvoud van het originele reparatiebedrag kwijt. Nog afgezien van eventuele vervolgschade.

Verzekeren

Wist u dat een huis met een rieten dak verzekerd kan worden voor de prijs van een huis met een pannendak? Dat kan!

Het rietendak heeft een slechte reputatie op het gebied van brandrisico. Deze reputatie heeft het dak verworven in een tijd dat schroefdaken nog niet bestonden. Een rieten dak gemaakt volgens de nieuwste inzichten heeft echter een heel ander brandgedrag met de daarbij horende veel lagere risico's.

Subsidie

Een schroefdak ter vervanging van een traditioneel rietendak op een pand met een permanente woonbestemming is in 2003 subsidiabel met € 10,00 per vierkante meter en met een Energie Prestatie Advies (E.P.A.) waarschijnlijk meer.

Waarom riet?

Riet is waarschijnlijk het oudste nog in gebruik zijnde dakbedekkingssysteem in Nederland. Het rieten dak heeft deze positie kunnen behouden dankzij een groot aantal aanpassingen over de loop der jaren. Niet langer wordt het riet gebonden met hazelnoot gaarden en wilgen tenen. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van gegalvaniseerd ijzer- en roestvrij staaldraad. Het rieten dak komt u meer en meer tegen op recreatie woningen en villa´s waar het goed kan concurreren met de luxere dakpannen en leien.

Het is tegenwoordig niet meer zo moeilijk om een vergunning voor een rieten dak te verkrijgen. Voor 1995 hadden veel gemeentes aanvullende bepalingen en regels.Sinds 1995 geld voor iedere gemeente alleen het bouwbesluit. In de praktijk is de "schoonheidscommissie" de enige instantie de soms opmerkingen maakt en /of nadere eisen stelt aan een rieten dak (net als bij andere dakbedekkingen).

Dankzij de "nieuwe" schroefdak methode kunt u een pand met rieten dak verzekeren net als een pand met pannen dak ( gelijke premie´s). Wie op zoek is naar het meest milieuvriendelijke materiaal voor dakbedekking komt al snel uit op riet. Het mes snijdt voor het milieu aan twee kanten. Het gebruik van riet is twee maal energiebesparend. In de productie-fase van een rieten dak hoeft, in tegenstelling tot andere dakbedekkingsmaterialen, nauwelijks energie te worden gebruikt. Bovendien is er sprake van een schone productie. Ligt het riet eenmaal als een dikke deken over het huis, dan volgt het tweede energie-besparende effect: een rieten kap is -opnieuw in tegenstelling tot pannen of leien- uit zichzelf al isolerend. De bewoners van een huis met een rieten kap stoken minder in de winter. DIT WORDT ZELFS GESUBSIDIEERD DOOR UW GASBEDRIJF (bij aanschaf van een nieuw rieten dak).

Het economisch belang van de rietwinning zorgt daarnaast voor het behoud van het Nederlandse rietlandschap.

Besparing in euro's per vierkante meter per jaar

Dakisolatie:    
Pur-schuim 30 mm
40 mm
50 mm
€ 4,08
€ 4,36
€ 4,54
Glaswol 30 mm
40 mm
50 mm
€ 3,76
€ 4,08
€ 4,30
Riet 250 mm
300 mm
350 mm
€ 8,98
€ 9,15
€ 9,28

(bij gemiddelde temperatuur) Wie onder een rieten dak woont heeft al snel een lagere energierekening dan wie onder een ander, geisoleerd, dak woont. De isolatie waarde van een rieten dak ligt gemiddeld 70% hoger dan die van andere geisoleerde daken.

Riet is het meest milieuvriendelijk

Riet vergeleken met andere dakbedekkingen geeft het volgende staatje: Beoordeling volgens milieuclassificatie Nibe.

Soort dakbedekking Milieuklasse1 Gezondheid2
riet
houten shingles - Europees lariks
betonpannen (20% granulaat)
betonpannen
keramische pannen
natuurleien
houten shingles - N-Amerikaans wrc
aluminiumplaten (20% recyceld)
staalplaten (verzinkt)
zinkplaten
koperplaten (20% recyceld)
1a
1c
1c
1c
2a
2a
2b
2c
4c
4c
5c
+
+
0
0
+
0
+
-
-
-
-

Hierbij geldt dat:

  • Hoe hoger het getal, des te zwaarder de milieubelasting
  • Goed (+), neutraal (0) of slecht (-) voor de gezondheid

Riet komt hier dus als het beste, het meest milieuvriendelijk uit.

Het belang van goed vakmanschap

Een rietdak, vakkundig aangebracht en goed onderhouden is een verantwoorde investering voor jaren. De levensduur is minimaal 25 jaar. Maar 40 jaar of langer is geen uitzondering, mits de juiste hellingshoeken in acht worden genomen en het dak vakkundig is aangebracht!

De meest voorkomende fouten zijn de uitvoeringsfouten in het rietdekwerk. Nog te vaak wordt door de opdrachtgever ± € 20,- per vierkante meter uitgespaard door het vergelijken van offertes, zich niet realiserend dat het goedkopere dak wel 15 tot 20 jaar korter mee gaat!!!

Er zijn twee soorten levensduur: De functionele en de esthetische:

  • Functioneel: hoe lang blijft het dak waterdicht (gemiddeld meer dan 35 jaar)
  • Esthetisch: een nieuw dak is mooier dan een oud dak.

Veel rieten daken in Nederland (op villa´s en landhuizen) worden vervangen om die redenen. Hierdoor haalt men vaak niet de "normale" levensduur van meer dan 35 jaar. Op boerderijen en schuren waar de functionele levensduur meer bepalend is, is een levensduur van meer dan 50 jaar geen uitzondering!!!

Een uilenbord op uw dak?
Laat ons u terug bellen!