Rietdekkersbedrijf B Batema

Uilenborden

Uileborden, of in het Fries "Ûleboerden", zijn volgens het Friesch woordenboek: "driekant bord aan elk uiteinden van den nok eener Friesche boereschuur". De uileborden waren oorspronkelijk het driekanten houten bord waarop een "makelaar" en twee zwanen geplaatst zijn, meestal met een rond gat er in. Tegenwoordig hebben uileborden voornamelijk een decoratieve functie maar vroeger beschermden uileborden de kwetsbare uiteinden van de rietgedekte boerenschuren.

Uileborden: traditionele Friese dakdecoraties

Uileborden kunt u overal in Friesland aantreffen maar de vorm is niet overal gelijk. Voor verschillende gebieden bestaan verschillende vormen van uileborden. Kenmerkend voor alle vormen is de houten driehoek met het "uilegat" (ûlegat), de verticale "makelaar" en de twee zwanen aan weerszijden.

Moderne uileborden zijn gemaakt van kunststof maar niet te onderscheiden van houten uileborden. Het grote voordeel hiervan is uiteraard dat kunststof uileborden veel minder onderhoud vragen en langer meegaan.

U kunt bij ons terecht voor zowel kunststof uileborden als houten uileborden. In alle soorten en maten; groot, klein, een van de traditionele hoofdtypen of een meer persoonlijk ontwerp. Alle uileborden worden in onze eigen werkplaats gemaakt waardoor het mogelijk is aan elke wens te voldoen. Uiteraard verzorgen wij ook het plaatsen van de uileborden op zowel normale als rieten dakconstructies.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van het ontwerp, fabricage en plaatsing van uileborden dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen per mail of telefoon. Of breng een bezoek aan ons bedrijf en bekijk onze uitgebreide collectie uileborden.

Een uilenbord op uw dak?
Laat ons u terug bellen!